Dlaczego kwasy nienasycone są zdrowsze?

Kwasy tłuszczowe nienasycone uchronią Cię przed zakrzepicą, chorobą niedokrwienną, ustabilizują poziom trójglicerydów czy unormują ciśnienie tętnicze.

Dlaczego kwasy nienasycone są zdrowe?

NNKT wykazują działanie kardioprotekcyjne, ograniczają ryzyko występowania chorób układu krążenia i działają przeciwzapalnie. Produkty bogate w zdrowe tłuszcze poprawiają profil lipidowy, obniżając stężenie trójglicerydów. Dodatkowo wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i pomagają w leczeniu depresji.

Czy tłuszcze nienasycone są zdrowe?

Nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na nasz wzrok, pamięć oraz procesy myślowe. Poprawiają także koncentrację oraz podnoszą ogólną wydajność naszego organizmu! 10.01.2018. Nienasycone kwasy tłuszczowe to tłuszcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Co lepsze Tłuszcze nasycone czy nienasycone?

Zdecydowanie przewagę powinny stanowić nienasycone kwasy tłuszczowe, z tego względu, że nasz organizm ich nie produkuje. Nasycone kwasy tłuszczowe oprócz tego, że dostarczamy je z dietą, to możemy produkować sami. Niestety ich nadmiar powoduje tycie oraz zwiększa ryzyko chorób, m.in. chorób układu krążenia.

Jakie są najzdrowsze tłuszcze?

Stawiajcie na zdrowe tłuszcze roślinne – oliwę, oleje z pestek i nasion (i same pestki i nasiona), tłuszcze z awokado i orzechów. Wybierajcie także zdrowe tłuszcze zwierzęce pochodzące z ryb morskich. Pilnujcie również ilości tych składników w Waszej diecie, pamiętając, że w nadmiarze wszystko szkodzi.

Co ma najwięcej tłuszczów nienasyconych?

Do najlepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się orzechy, tłuste ryby morskie i zdrowe oleje roślinne, np. olej rzepakowy i lniany.

Jakich tłuszczów nie jeść?

Tłuszcze trans, obok tłuszczów nasyconych, to tłuszcze szkodzące zdrowiu, wpływające negatywnie na poziom złego cholesterolu, jak i zwiększające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Co robią nienasycone kwasy tłuszczowe?

  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) muszą się znaleźć w naszej codziennej diecie, ponieważ są niezbędne do wzmocnienia odporności, wspomagają procesy myślowe, mają pozytywny wpływ na układ krwionośny, wzmacniają serce.
  • NNKT wspomagają pracę serca i układu krwionośnego.

Które kwasy są dobre?

Dla naszego organizmu najbardziej niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Oba zdrowe, jednak przy dawkowaniu warto zadbać o ich odpowiednie proporcje. Optimum to 4:1 (omega-6:omega-3).

Ile tłuszczów nienasyconych dziennie?

Pamiętaj jednak, że zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczów nasyconych nie oznacza eliminacji wszystkich tłuszczów. Istnieją bowiem także tłuszcze nienasycone – czyli „dobre" – które powinny stanowić 2/3 całkowitego dziennego spożycia tłuszczu.

W jakich produktach są tłuszcze nienasycone?

Nienasycone kwasy tłuszczowe to również tłuste ryby morskie, jak m.in. makrela, śledź, łosoś, halibut. Porcja 150 g dwa lub trzy razy w tygodniu będzie w zupełności wystarczająca. Zdrowe tłuszcze znajdziemy również w warzywach – jarmużu, brukselce, soi czy szpinaku.

Jakiego tłuszczu unikać?

Tłuszcze trans – ich lepiej unikać.

Lepiej unikać tych powstałych w skutek uwodornienia tłuszczy roślinnych. Te zdrowsze znajdziemy w wołowinie, jagnięcinie i w mleku. Zbyt duża ilość tłuszczy trans powoduje zaburzenia układu pokarmowego i często może prowadzić do przykrych chorób.

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia?

Olej rzepakowy – często uznawany za najzdrowszy olej do smażenia, bo zawiera przede wszystkim kwasy jednonienasycone i dodatkowo ma wysoką temperaturę dymienia – ok 205°C. Szefowie kuchni chwalą go za uniwersalność i stosunkowo niską cenę.

Czy masło jest zdrowe?

Masło powinno na stałe zagościć w diecie osób z niedoborem witamin A, D i E, które mają korzystny wpływ na układ krążenia oraz działają antyoksydacyjnie.

Jakim chorobom zapobiegają NNKT?

Działają przeciwzakrzepowo i antyateromatycznie, co oznacza, że obniżają stężenie trójglicerydów i cholesterolu. Działają także hipotensyjnie – obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki temu NNKT zapobiegają zawałom serca, powstawaniu blaszek miażdżycowych, a także chronią przed udarami mózgu.

Jaki owoc zawiera omega-3?

Awokado – bogate źródło omega 3 w owocu, który ma bardzo uniwersalne zastosowanie.