Jakie wino do przepiórki?

Popularne są dania z małego ptactwa – jak przepiórka. Mięso dobrze upieczone, staje się delikatne lecz jednocześnie zachowuje swoje smaki. Z powodzeniem możemy do takich dań dobrać wyrazisty, beczkowy Chardonnay, wino różowe lub lekkie czerwone – Pinot Noir czy Garnacha/Grenache.

Czy Chardonnay jest dobre?

Chardonnay jest powszechnie uznawany za najlepiej sprawdzający się szczep białych winogron wykorzystywany do fermentacji, jak i późniejszego dojrzewania w dębowych beczkach, które nadają winu niesamowitej głębi oraz aromatu.

Jakie wino do kuropatwy?

Do kurczaka, indyka, perliczki czy kuropatwy najlepiej pasuje mocne wino białe, Weißburgunder, Chardonnay, Zierfandler i Rotgipfler lub dojrzały Weißburgunder i Grüner Veltliner.

Jakie wino do potraw meksykańskich?

I choć wiemy, że przy kuchni meksykańskiej czy nawet ostrzejszej pizzy wino przegra z piwem, to jednak warto spróbować do takich potraw merlota, barbery, czy nawet sangiovese – czerwonego najważniejszego wina Włoch.

Jakie wino do bażanta?

Dzikie ptactwo okiełznane winem

Wśród czerwonych win, najlepszym wyborem będzie miękkie Grenache, aby uniknąć obezwładnienia smaku delikatnych ptaków łownych. Bażant jest z kolei bardziej wyrozumiały i może stawić czoła wytwornemu, ziemistemu Pinot Noir, a nawet pieprznemu Syrah.

Jak się czyta Chardonnay?

Chardonnay – (szardone) Château Haut Brion – (szato o brią) Chenin Blanc – (szene blą)

Ile kosztuje wino Chardonnay?

Wina Chardonnay to wina białe, których smak różni się w zależności od klimatu w jakim są uprawiane. Dobrej jakości wino Chardonnay charakteryzuje przystępna cena – w granicach 30 złotych za butelkę.

Jakie czerwone wino do kurczaka?

Mięso z kurczaka wymaga niezbyt słodkiego i lekkiego wina. Najczęściej poleca się białe odmiany win, ale fani ciemnych trunków spokojnie mogą podać delikatne czerwone wino Papaioannou Pinot Noir o wytrawnym aromacie.

Jakie wino do mięsa wieprzowego?

Do mięsa czerwonego (dań z wieprzowiny, wołowiny, baraniny) podajemy wino czerwone, zaś do mięs drobiowych, cielęciny, jagnięciny, ryb lub owoców morza – wina białe; Do cięższych, bardzo sycących potraw z czerwonego mięsa podajemy również cięższe, bardziej wyraziste czerwone wina.

Jakie wino do potraw chińskich?

Wytrawny riesling

Szczególnie polubi się z kuchnią tajską czy chińską, np. pierożkami dim sum.

Do czego pije się Riesling?

Wytrawne Rieslingi najlepiej serwować w towarzystwie potraw na bazie, drobiu, ryb, owoców morza oraz warzyw. Nieco słodsze wina tego typu doskonale smakować będą z pikantnymi daniami kuchni orientalnych, a najsłodsze — z deserami, zwłaszcza tymi na bazie świeżych owoców.

Jak dobrać wino do posiłku?

Do mięsa czerwonego (dań z wieprzowiny, wołowiny, baraniny) podajemy wino czerwone, zaś do mięs drobiowych, cielęciny, jagnięciny, ryb lub owoców morza – wina białe; Do cięższych, bardzo sycących potraw z czerwonego mięsa podajemy również cięższe, bardziej wyraziste czerwone wina.

Jakie wino do przekąsek?

Schłodzone białe wino bardzo dobrze się sprawdzi przy ciepłych przystawkach np. do śliwek z boczkiem, natomiast do przystawek zimnych, octowych najlepiej pasuje wino białe musujące lub czerwone.

Jak się czyta Kawa Mocha?

Macchiato – (makkiato) Mocha – (moka)

Co pasuje do Chardonnay?

W zależności od miejsca pochodzenia wina, Chardonnay będzie pasowało do innych potraw. Te z chłodniejszego klimatu z powodzeniem można dołączyć do owoców morza, serów czy makaronów. Te z cieplejszych miejsc będą dobrze współgrały z mięsami, drobiowym czy jagnięciną, a także z cięższymi w smaku, pleśniowymi serami.

Jakie wino pasuje do kurczaka?

Ważne, by były wytrawne lub półwytrawne. Im cięższe danie, tym intensywniejszy powinien być trunek, np.: do mieszanki sałat z warzywami i grillowanym kurczakiem można podać kieliszek prosecco, a do pieczonego w całości na butelce piwa kurczaka lepiej zaserwować czerwone półwytrawne.