Co to jest biały mak?

Biały mak to szlachetniejsza odmiana dobrze nam znanego maku niebieskiego. Charakterystyczny składnik kuchni wschodniej, zwłaszcza indyjskiej. O wiele bardziej delikatny w smaku i nieco słodszy. W naszym kraju kojarzony głównie ze słodkimi wypiekami, zwłaszcza rogalami świetomarcińskimi.

Gdzie można kupić biały mak?

Mak biały można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, supermarketach lub w sklepach internetowych. Ze względu na to, że jest to produkt wysokiej jakości jest też dość drogi – za 1 kg maku białego trzeba zapłacić około 18-22 zł zaś za 1 kg maku BIO nawet 70 zł.

Jak się robi biały mak?

Mak płuczemy w wodzie, odsączamy na sicie, wrzucamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok 5 minut. Wyłączamy grzanie. Mak zostawiamy pod przykryciem na 15 min by się zaparzył. Studzimy, odcedzamy i mielimy w maszynce trzykrotnie.

Jakie właściwości ma biały mak?

Właściwości maku

  • Mak (zarówno biały, jak i niebieski) stanowi bogate źródło wapnia i magnezu.
  • Jest bardzo cennym źródłem błonnika pokarmowego, będzie więc pozytywnie oddziaływał na pracę jelit i wspierał detoksykację organizmu.
  • Spożywanie maku pozwala obniżać poziom złego cholesterolu.

Ile kosztuje biały mak?

Cena za 500g wynosi 11,99 zł, natomiast za kilogram białego maku przyjdzie nam zapłacić 17,99 zł.

Ile kosztuje 1 kg maku?

kilogram maku kosztował średnio 27,27 zł. W 2020 r. średnia cena spadła o blisko 11 proc., do 24,31 zł, a w 2021 r. ponownie wzrosła i obecnie płacimy średnio 26,65 zł za kg maku paczkowanego — o 9,6 proc.

Jak jeść mak?

Niewiele jest osób, które zdecydują się jeść surowy mak samodzielnie. Najczęściej w formie nieprzetworzonej służy do posypania pieczywa, np. chleba, rogali, bułek. Można go też dodawać do koktajli, sałatek, owsianki.

Gdzie kupić dobry mak?

Mak musi być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli miejsce jest wilgotne, mak może pachnieć stęchlizną. Dlatego zamiast do hipermarketu idź po mak na bazar albo targ – tam kupisz świeży!

Co zamiast białego maku?

Dotychczasowe pieczone przeze mnie rogale z braku białego, miały nadzienie z maku niebieskiego, jednak gdyby iść ku tradycji, lepiej zamiast ciemnego maku lepiej użyć migdałów jak dawniej bywało. Poznańskie cukiernie pieką rogale z użyciem margaryny i dodatkiem aromatu migdałowego.

Czy mak obniża ciśnienie?

Świetnie wpływa więc nie tylko na nasze samopoczucie, ale także na serce oraz układ krwionośny. Ponadto, wysoka zawartość sodu w jego składzie pozawala także skutecznie obniżyć ciśnienie krwi. Zawartość naturalnych witamin z grupy B, w tym cennego kwasu foliowego, pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy.

Czy mak jest dobry na jelita?

Dobry na zaparcia

W maku znajdziemy też spora dawkę błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w przewodzie pokarmowym zwiększa masy kałowe, a przez to ułatwia wypróżnianie. Jest to szczególnie ważne dla osób o siedzącym trybie życia, gdzie jelita z reguły pracują wolniej.