Ile czasu osuszać po Peklowaniu?

Wyciągając swoje wędzonki z zalewy peklującej należy poddać je ociekaniu. Jest to proces bardzo prosty, ale jakże ważny w kontekście całości. Ociekanie wędlin to nic innego, jak powieszenie swoich surowców w chłodni (temp. nie większej niż 6°C) na 24 godziny.

Jak długo osuszać mięso w wędzarni?

Przepływ dymu w wędzarni otwieramy na maksa. W pierwszej kolejności osuszamy mięso w wędzarni dlatego temperatura nie powinna przekraczać 50°C. Na tym etapie musimy mieć dużo żaru bo zależy nam na suszeniu a nie na wędzeniu. Suszymy mięso przez około 30 min do 1 godz po prostu sprawdzamy czy jest już suche w dotyku.

Jak długo osuszać szynkę?

Aby osuszyć mięso, umieszczamy je w wygrzanej komorze wędzarni. Wędzarnię elektryczną ustawiamy na temperaturę 30°C, włączamy osuszacz i osuszamy przez 3-4 godziny. Mięso możemy także owinąć siatką wędliniarską lub obwiązać sznurkiem.

Ile czasu osuszać kiełbasę przed wędzeniem?

Surową kiełbasę zawieszamy w komorze wędzarniczej i osuszamy w temperaturze 30°C około 60-90 minut.

Czy płukać mięso po wyjęciu z solanki?

Po upłynięciu całkowitego czasu peklowania mięso myjemy bieżącą wodą i sznurujemy lub wkładamy do siatki wędzarniczej. Mięso jest gotowe do osadzania i wędzenia.

Kiedy wyjąć mięso z solanki?

Normy podają od 12 do 48 godz. Nas na pewno będzie gonił czas, więc proponuję, by rano wyjąć mięso z solanki i potrzymać go do wieczora w lodówce. Będzie akurat.

Ile czasu powinno się wędzi szynkę?

Temperatura wędzenia szynki w metodzie chłodnej wynosi 12-24 stopnie. Jest to zależne od rodzaju mięsa, a także od gęstości dymu. Czas wędzenia wynosi od kilku godzin do kilkunastu dni. Wędzenie zimne pozwala na długie przechowywanie mięsa, ponieważ aż 20% jego masy zostaje wysuszone.

Kiedy wiadomo że szynka jest Uwędzona?

Mięso wędzone trudno sprawdzić czy jest uwędzone poza umownym czasem 5-6 godzin wędzenia. Dostępny jest specjalny elektroniczny termometr, który wbijamy do mięsa. Temperatura gotowego do wyjęcia, uwędzonego mięsa musi mieć 75 stopni Celsjusza.

Czy solić wodę do parzenia szynki?

Ja peklosoli używam ok. 60% w stosunku do soli według przepisów i tabel. I wodę do parzenia lekko solę i oczywiście przyprawiam wg uznania.

Dlaczego kiełbasa jest sina w środku?

Chodzi o to, aby dymem nie zneutralizować naturalnego smaku i zapachu mięsa, bo to są obok kruchości największe atuty wyróżniające tę kiełbasę….

Dlaczego swojska kiełbasa jest twarda?

Najlepiej nie łączyć procesów wędzenia i obróbki termicznej. Najpierw uwędź swoje wyroby, później obrabiaj je termicznie. W momencie połączenia tych dwóch procesów, obróbka termiczna będzie w zbyt niskiej temperaturze i będzie trwała bardzo długo, przez co wyrób się wysuszy.