Jak przechowywać swojskie wędliny?

Najprostszym sposobem przechowywania wędliny wędzonej jest jej zawinięcie w pergamin. Papier ma tą właściwość że nie pozwala wysuszyć nadmiernie wędliny ale także nie powoduje jej zaparzenia . Dobrym sposobem jest też przechowywanie w specjalnych pojemnikach plastikowych z przewietrzaniem lub membraną w wieku.

Jak przechowywać domowe wędzonki?

Wędzenie jest jednym z najlepszych sposobów naturalnej konserwacji żywności. Co za tym idzie, mięso poddane wędzeniu jest już zakonserwowane i nie koniecznie potrzebuje warunków chłodniczych. Dlatego super wyborem będzie chłodna piwnica. Powieszone tam na kijku wędzonki będą miały jak pączki w maśle!

Ile może leżeć kiełbasa swojska w lodówce?

Optymalna temperatura dla przechowywania wędlin w lodówce to 2-7 stopni. W takiej temperaturze wędlina może poleżeć nawet 2-3 dni, ale pod warunkiem, że jest dobrze przechowywana. Po przyjściu ze sklepu warto wyjąć wędlinę z plastikowych torebek (w dodatku jakże nieekologicznych) i zawinąć ją np. w pergamin.

W jakich pojemnikach przechowywać wędliny?

Papier jest najlepszym wyborem z kliku względów – wchłania pleśń, zatem na powierzchni wędliny nie rozwiną się bakterie i drobnoustroje. Folia aluminiowa bezwzględnie odpada, ponieważ nie przepuszcza powietrza. Dobrą metodą jest też przechowywanie szynek w specjalnych pojemnikach z dostępem świeżego powietrza.

W czym przechowywać szynkę w lodówce?

Wędliny wędzone, trzymane w lodówce, stają się suche i twarde. Jeśli chcesz temu zapobiec najlepiej zawinąć je w pergamin i trzymać na środkowej półce. Można również schować je w plastikowe pojemniki, z membraną lub przewietrzeniem, by był do nich dostęp powietrza.

Ile może lezec wędzone mięso?

Troszeczkę mniej trwałe są wędliny wędzone , ale przy dobrym przechowywaniu mogą wytrzymać w dobrej kondycji nawet i dwa tygodnie, ba – nawet mogą zyskać na smaku.

W co zawinąć mięso do wędzenia?

Pamiętajcie by do wiązania mięsa użyć naturalnego sznurka, najlepiej wędzarniczego – żadne z tworzywa lub sztuczne się nie nadają – w końcu sznurek ma kontakt z żywnością i to na dodatek podczas obróbki cieplnej.

Jaki Pojemnik na wędlinę do lodówki?

Super rozwiązaniem są pojemniki do lodówki Modula marki Mepal! Pojemnik na wędlinę posiada 3 oddzielne części, dzięki czemu możemy w nim przechować różne rodzaje szynek naraz. Oszczędzamy też miejsce w lodówce – wszystko zmieści się z zaledwie jednym pojemniku.

Jak poznać że kiełbasa jest zepsuta?

Im bliżej do zepsucia, tym produkt jest bardziej siny lub zielonkawy i nieprzyjemnie pachnący, a na wierzchu pojawia się tłusty i lepki nalot. Jest to wynik wydzielania się toksyn, jakie powstają w wyniku różnych procesów chemicznych.

W co pakować wędliny do zamrażarki?

Idealnym miejscem na przechowywanie wędlin są środkowe półki, na których temperatura wynosi od 4° do 7°C lub specjalne półki przeznaczone na produkty mięsne. Nie bez wpływu na świeżość wędlin ma też to, w co je zawijamy. W tym przypadku najlepszym wyborem będzie papier pergaminowy.

Jak długo można przechowywać wędlinę?

Szynka, baleron, polędwica w kawałku, dobrze przechowywana, tj. opakowana w pergamin, może leżeć na środkowej półce lodówki 3-5 dni. Wędliny pieczone i kiełbasy przechowujcie w lodówce także do 5 dni. Kiełbasy podsuszane typu salami możecie przechowywać do tygodnia.