Jak suszyć wędliny?

Tu właśnie ważną rolę odgrywa osuszanie surowca. Proces ten przeprowadza się we wcześniej wygrzanej i pozbawionej wilgoci wędzarni. Osuszanie wędlin przeprowadzamy najczęściej w temp. 40-50°C.

Jak zrobić suszona wędlinę?

wodę odlać, mięso wypłukać i osuszyć. Natrzeć przyprawami (obrane, rozgniecione ząbki czosnku wymieszane z majerankiem, papryką i pieprzem) i odstawić, przykryte folią do lodówki na następne 36 godzin. mięso przełożyć do pończochy i zawiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu na 4-5 dni.

W jakiej temperaturze suszyć wędliny dojrzewające?

Rozpoczynamy suszenie w temperaturze 30 st C i wilgotności około 80% bez dymu przez okres około 8-12 godzin. Następnie wędzimy w jak najniższej temperaturze – około 18-20 st. C. Długość wędzenia to okres od 2 do 24 dni do 8 godz.

W czym suszyć wędliny?

W jaki sposób suszymy wędliny? Oczywiście najlepiej w pończosze! Wiem, że niektórzy z Was będą zdziwieni, ale to nie jest pomyłka. Wkładając mięso do pończochy czy też obciętej rajstopy mamy pewność, że mięso będzie równomiernie obsychało i będzie ładnie uformowane.

Jaka sól do wędlin dojrzewających?

Przykład wyjściowy – schab dojrzewający

Sól – natrzeć porządnie solą kamienną wymieszaną z solą peklową.

Jaka sól do suszenia mięsa?

sól gruboziarnista morska, a najlepiej himalajska.

Czy szynka dojrzewająca jest surowa?

W Polsce także przygotowywano tego rodzaju szynkę. Jest ona oczywiście nieco inna – przede wszystkim nie jest surowa jak hiszpańska szynka serrano, ale wędzona jak niemiecka.

Czy wędliny dojrzewające są bezpieczne?

Wędliny długodojrzewające są zdrowe

Zabronione jest natomiast dodawanie konserwantów, wzmacniaczy smaku lub barwników. W ten sposób uzyskujemy produkty z jeszcze większą ilością minerałów (w tym żelaza), białka oraz witamin.

Jak długo można przechowywać wędzona szynkę?

Troszeczkę mniej trwałe są wędliny wędzone , ale przy dobrym przechowywaniu mogą wytrzymać w dobrej kondycji nawet i dwa tygodnie, ba – nawet mogą zyskać na smaku.

Ile czasu suszenie szynki przed wędzeniem?

W pierwszej kolejności osuszamy mięso w wędzarni dlatego temperatura nie powinna przekraczać 50°C. Na tym etapie musimy mieć dużo żaru bo zależy nam na suszeniu a nie na wędzeniu. Suszymy mięso przez około 30 min do 1 godz po prostu sprawdzamy czy jest już suche w dotyku.

Jak długo suszyc kiełbasę przed wędzeniem?

Surową kiełbasę zawieszamy w komorze wędzarniczej i osuszamy w temperaturze 30°C około 60-90 minut.