Jak założyć własną winnicę?

Aby prowadzić własną winiarnię wymagane jest uzyskanie szeregu pozwoleń. – Wśród nich można zaliczyć: Sanepid, Inspektorat Budowlany, Urząd Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspektorat Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych, Urząd Celny, Ministerstwo Rolnictwa, Ministerstwo Finansów oraz wiele innych.

Ile kosztuje otwarcie winnicy?

Podsumowując dotychczasowe rozważania, należy stwierdzić, że koszt stwo- rzenia hektarowej winnicy w Polsce można szacować w granicach 100-300 tys. zł, winiarni zaś − w granicach 10-30 tys. zł.

Czy winnica się opłaca?

Uprawiając pszenicę, z jednego ha pola można uzyskać zysk przy wysokich cenach zbóż, zakładając winnicę na tej samej powierzchni, można liczyć nawet na zysk w wysokości 70 tys. zł. Produkcja wina w Polsce nie jest niczym nowym.

Czy można sprzedawać wino własnej produkcji?

Sprzedaż wina w miejscu jego wytworzenia (tj. w naszej winiarni) klientom detalicznym, czyli turystom odwiedzającym nasze gospodarstwo wymaga uzyskania zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych o zawartości alkoholu od 4,5 do 18 proc. z wyjątkiem piwa poza miejscem sprzedaży.

Jak zarejestrować winnicę?

W tym celu producenci będący plantatorami winorośli, którzy otrzymali decyzję o wpisie do ewidencji producentów wina na rok gospodarczy 2021/2022 oraz na rok 2022/2023 powinni złożyć do KOWR wniosek o wpis do ewidencji winnic na formularzu Wniosku o wpis do ewidencji winnic.

Ile można zarobić na winie?

W sumie trzeba liczyć się z wydatkiem rzędu 100 tysięcy złotych. Ale z jednego hektara winogron da się wyprodukować od 6 do 9 tysięcy butelek dobrego wina rocznie. Na każdej z nich można zarobić od 5 do 10 złotych – zachęca dziennik.

Czy winnica to dobry biznes?

Własna winnica to coraz częściej nie tylko miłe hobby, ale także dochodowy biznes. Niestety, zgodne z prawem prowadzenie winnicy i sprzedaż wytworzonego wina gronowego obarczone są szeregiem biurokratycznych wymogów, które potrzeba spełnić.

Ile winogron z 1 ha?

"W trosce o jakość wina plony należy ograniczyć do 10-12 ton z hektara, a przy niektórych odmianach nawet do 8 ton. Robimy to poprzez odpowiednie wiosenne przycinanie krzewów i oraz tzw. zielone zbiory, czyli redukcję ilości jeszcze niedojrzałych owoców na krzewach" – zauważyła Wawro.

Czy można robić wino na własne potrzeby?

Wbrew wielu opiniom, produkowanie czystego alkoholu etylowego, nawet na własny użytek w domowym zaciszu jest nielegalne.

Jak legalnie sprzedawać wino domowe?

Sprzedaż wina w miejscu jego wytworzenia (tj. w naszej winnicy czy też winiarni) klientom detalicznym, czyli turystom odwiedzającym nasze gospodarstwo wymaga uzyskania zezwolenia kategorii B – na sprzedaż napojów alkoholowych o zawartości alkoholu od 4,5 do 18 proc. z wyjątkiem piwa poza miejscem sprzedaży.

Czy w Polsce są winnicę?

Winorośl uprawiana jest obecnie w dwóch parcelach, Miękinia 15 ha – od zachodu osłonięta drzewostanem rezerwatu przyrody Zabór oraz w Wińsko 3,5 ha – zachodnia część Wzgórz Trzebnickich. Dzięki wielkości areału upraw Winnice Jaworek są jednymi z największych winnic w Polsce.