Na co dobre są figi?

Pomaga między innymi w utrzymaniu ciśnienia krwi na właściwym poziomie, prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego. Figi to źródło wapnia potrzebnego do utrzymania w zdrowiu kości i zębów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, a ponadto przyczynia się do właściwego krzepnięcia krwi.

Ile można zjeść fig dziennie?

Ze względu na zawartość cukru, kaloryczność oraz wysoką zawartość błonnika rekomenduje się jeść nie więcej niż 2-3 sztuki suszonych fig dziennie.

Czy warto jeść świeże figi?

Przede wszystkim są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Suszone figi zawierają go aż 12,9 g w 100 g produktu [3]. Wśród składników mineralnych dominują miedź, potas oraz mangan. Zarówno świeże, jak i suszone figi są skarbnicą witamin, między innymi witaminy A, C czy E [3].

Co jest zdrowsze figi czy daktyle?

Podsumowując, daktyle mają niższy indeks glikemiczny, są bogatsze w błonnik, niacynę oraz witaminy B5, B6 i kwas foliowy. Z drugiej strony figi mają mniej kalorii i cukrów, są bogatsze w witaminy K, selen i wapń. Zawartość tłuszczu i białka w obu jest znikoma.

Na co są dobre suszone figi?

pierników i pierniczków, rogali i naleśników. Takie dżemy lub pasty są nietypowym sposobem na wykorzystanie suszonych owoców, można nimi zaskoczyć najbliższych! Z drugiej strony suszone figi mogą być smacznym dodatkiem do musli, w towarzystwie innych bakalii w masie makowej czy jako nadzienie do pierogów.

Czy figi są lekkostrawne?

Suszone figi, ze względu na obecność w swoim składzie wody, są produktem lekkostrawnym.

Czy figi można jeść ze skórką?

– Nie obieraj fig ze skórki, a jedynie przekrój je na ćwiartki. – Lekko rozchyl każdy kawałek, podobnie jak cząstkę pomarańczy albo grejpfruta, i zjedz. Miąższ świeżej figi jest mało soczysty, ale słodki. – Innym sposobem na zjedzenie figi jest przekrojenie jej na pół i wydobycie miąższu łyżeczką.

Czy figi mają dużo cukru?

Figi są produktem niezwykle kontrowersyjnym. Pomimo tego, że zawierają wiele przydatnych pierwiastków śladowych, w tym karoten, pektyny, żelazo i miedź, owoce te zawierają dużo cukru, w niektórych odmianach jego zawartość sięga 71%. Z tego powodu ten owoc nie jest zalecany do stosowania przez osoby z cukrzycą.

Ile zelaza mają figi?

Tabela 1. Wartości odżywcze figi suszonej (2)

Składnik odżywczy Wartość odżywcza % RWS
Potas 680 mg 34
Wapń 162 mg 20
Magnez 68 mg 18
Żelazo 2,0 mg 15

Ile można zjeść daktyli dziennie?

Tylko 100 g tych suszonych owoców dostarcza aż 280 kilokalorii. Jeden średniej wielkości daktyl Medjool zawiera około 30 kcal. Z tego względu osobom, które nie trenują intensywnie (np. na siłowni), zaleca się spożywanie nie więcej niż 2-3 daktyli dziennie (60-100 kalorii).

Czy daktyle obniżają ciśnienie?

Przede wszystkim suszone daktyle zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu na ściankach układu krwionośnego, a więc chronią przed miażdżycą, a także zmniejszają ryzyko pojawienia się m.in. zawału, udaru, czy choroby wieńcowej. Dzięki potasowi obniżają również ciśnienie tętnicze.