W jakim kraju wytwarzany jest szafran?

Gdzie produkuje się szafran?

Roślina ta występowała naturalnie prawdopodobnie w Azji południowo-zachodniej, ale jej pierwsze uprawy powstały w Grecji. Obecnie znana jest tylko z upraw. Największym producentem szafranu jest Iran, któremu przypada ponad połowa jego światowej produkcji.

Dlaczego szafran jest taki drogi?

Wysoka cena szafranu wynika z niezwykle pracochłonnego zbioru z kwiatów krokusa uprawnego (Crocus sativus L.). Czerwonopomarańczowe nitki znamion słupka kwiatowego są zbierane ręcznie w ramach żmudnej, precyzyjnej pracy. Potrzeba całodziennego wysiłku co najmniej 15 osób, aby na wadze zgromadzić kilogram tego surowca.

Ile kosztuje 1 kg szafranu?

Zdecydowanie najbardziej cenną przyprawą w dzisiejszym świecie jest szafran . Wysuszone słupki kwiatowe szafranu uprawnego można nabyć jako nitki szafranu. Kilo kosztuje, w zależności od jakości, 3000-14000 euro. Szafran uprawny należy do grupy kosaćcowatych.

Gdzie kupic prawdziwy szafran?

Odwiedzając stronę www.natur-sklep.pl można znaleźć między innymi Szafran – nitki Bio, który pochodzi z Grecji. Opakowanie o gramaturze 0,5 g kosztuje 29,90 zł.

Czy szafran jest uprawiany w Polsce?

Szafran uprawny to krewny znanego w Polsce krokusa i niestety nie występuję już naturalnie w przyrodzie, a spotkać go można jedynie w specjalnych hodowlach. Największym eksporterem szafranu na świat jest w obecnej chwili Iran – produkuje się tam 90% całego szafranu na świecie.

Ile kosztuje szafran w Indiach?

W Indiach kolor szafranu jest barwą szat buddyjskich mnichów. Ze względu na jego wysoki koszt produkcji – cena kilograma szafranu waha się w granicach 6-30 tys. złotych – jest on składnikiem ekskluzywnym. Na użytek domowy szafran w ilości 0,3 g możemy kupić za około 15 zł.

Czy w Polsce można uprawiać szafran?

Szafran jest uprawiany na dużą skalę w południowej Europie, lecz również w Polsce są możliwe drobniejsze zbiory. Krokus siewny sadzi się w sierpniu, a kwitnie we wrześniu-październiku. Jako przyprawę zbiera się znamiona, wraz z częścią słupka.

Ile można zjeść szafranu?

Szafran – przyprawa

Należy bardzo uważać z ilością tej przyprawy, gdyż zbyt duża jej ilość może spowodować gorzki smak całego dania. Ponadto, nadużywanie szafranu może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Na całe danie wystarczą dwie nitki przyprawy.

Ile kosztuje 1 gram szafranu w Polsce?

Szafran z mojej ekologicznej uprawy kosztuje około 130 złotych za gram.

Ile kosztuje 100g szafranu?

Za 0,1 g szafranu trzeba zapłacić około 4–5 zł. Koszt 1 g to minimum 20–30 zł, chociaż dobrej jakości przyprawa kosztować może nawet około 100 zł za 1 g.