Jak podawac wodorosty?

Z wodorostów wakame przygotujesz przede wszystkim przepyszne sałatki. Jeśli chcesz użyć alg w tym celu, możesz je kupić zarówno w słoiczkach, zalane solanką, jak i w wersji suszonej. Glony wakame nadają się także do przyrządzania zup – będą rewelacyjnym dodatkiem do zupy miso lub ramenu.

Jak jeść wodorosty?

Pokruszone wodorosty można mieszać też z innymi przyprawami: chili, papryką wędzoną, pieprzem, suszonym czosnkiem lub cebulą w dowolnej kombinacji. Z kolei namoczone, a następnie pokrojone w drobne paseczki wakame czy hijiki świetnie sprawdzą się w sałatkach, zupach i duszonych potrawach.

Jak przygotowac suszone wodorosty?

Przygotowanie: Suszone wodorosty wakame umieszczamy w słoiku, zalewamy do pełna i odstawiamy do namoczenia na mniej więcej 15 minut. Następnie dokładnie odcedzamy, przepłukujemy, ponownie odcedzamy i siekamy.

Jak jesc wodorosty wakame?

Wakame są najlepsze na surowo: po namoczeniu, gdy staną się intensywnie zielone, kroimy je i dodajemy do sałatek lub zup.

Jak doprawić wodorosty?

Pokrojone wodorosty przekładamy do salaterki. Mieszamy ze sobą olej sezamowy, ocet ryżowy i sos sojowy. Dodajemy szczyptę soli i miód lub syrop z agawy. Wlewamy sos do wodorostów i dokładnie mieszamy.

Czy wodorosty są jadalne?

Glony kombu to jadalne wodorosty będące podstawowym składnikiem bulionu stanowiącego podstawę japońskiej zupy miso, a także bywają wykorzystywane do produkcji sushi. Co ciekawe, świetnie sprawdzają się także w tradycyjnej kuchni polskiej, np. jako dodatek do bigosu, składnik sałatek lub kanapek.

Jak smakują wodorosty?

Wszystko dzięki odkryciu amerykańskich naukowców, którzy opatentowali niedawno wodorosty wyróżniające się nie tylko znakomitymi właściwościami odżywczymi, ale również nietuzinkowym smakiem. Podczas ich konsumpcji można poczuć się tak, jakby się zajadało jedną z ulubionych męskich przekąsek, czyli bekon.

Czy wodorosty są lekkostrawne?

Wodorosty to bogate źródło wysokiej jakości łatwo przyswajalnego i lekkostrawnego białka, węglowodanów i substancji neutralizujących działanie kwasów, które dostają się do organizmu wraz z wysoko przetworzonymi produktami.