Czy Alstromeria jest wieloletnia?

Alstremeria (Alstroemeria) to kłączowa wieloletnia roślina należąca do rodziny krasnolicowatych (Alstroemeriaceae). Naturalnym środowiskiem występowania alstremerii jest obszar Ameryki Południowej, od Meksyku do Chile.

Czy Alstroemeria zimuje?

Uprawa: Roślina jest dość trudna w uprawie przede wszystkim ze wzgledu na zimowanie. Może przetrwać w osłoniętym i okrytym miejscu łagodniejsza zimę ale najlepiej przezimuje w widnym pomieszczeniu w temperaturze 10 st. C. W ciepłym mieszakniu nie przezimuje.

Jak zabezpieczyć Astromerie na zimę?

Przed zimą należy je też solidnie okryć słomą lub włókniną. Ponieważ alstromerie to egzotyczni przybysze, ich gruntową uprawę możemy podjąć jedynie na własne ryzyko, bo nawet odmiany polecane do ogrodu, mogą nie przetrwać fali silniejszych mrozów.

Czy Alstromeria jest trująca?

Skrzydłokwiat, Alstromeria oraz Cantedeskia zawierają nierozpuszczalne kryształy szczawianu, które powodują podrażnienie tkanek w ustach, na języku, w gardle i przełyku. Mogą wystąpić widoczne objawy kliniczne w postaci ślinienia, pulsowania w ustach, spieniania i wymiotów.

Jak długo kwitnie Alstroemeria?

Kwitnie od czerwca do pierwszych przymrozków, a jej duże, barwne kwiaty układające się w baldachowate kwiatostany pojawiają się po ok. 3 miesiącach od posadzenia.

Jak rozmnażać Alstromerie?

Rozmnażanie alstremerii przez podział to najprostsza i najbardziej skuteczna metoda w uprawie amatorskiej. Uzyskujemy od razu nowe rośliny, gotowe do posadzenia. Co istotne dla odmian mieszańcowych alstremerii, sadzonki powtarzają cechy rośliny matecznej.

Kiedy sadzimy Astromerie?

Kiedy kwitną alstremerie

W cieplejszych rejonach kłącza można w maju posadzić na głębokości 15 cm na drenażu ze żwiru i jesienią okrywać warstwą słomy (około 15 cm).

Kiedy kwitnie Alstroemeria?

Z podziemnych mięsistych kłączy wyrastają liczne pędy długości nawet do 120 cm zakończone baldachem złożonym z 7 – 15 egzotycznie wyglądających kwiatów. Kwitnienie przypada na okres wiosny i jesieni. Kwiaty zachowują swą świeżość nawet 2 – 3 tygodnie.