Ile zupy na 17 osób?

Na 17 osób potrzeba ok 6 litrów zupy – oznacza to, że trzeba gotować rosół w garnku 12 litrowym (mięso i warzywa zajmą połowę objętości). Przy braku garnka odpowiedniej wielkości może warto zastanowić się nad zrobieniem dwóch zup do wyboru np: rosół (3-4 l) oraz krem z zielonego groszku (3-4 l).

Ile zupy na jedną osobę?

Wielkości gramatury przypadających na jedną osobę/posiłek: Obiad: zupa (co najmniej 300 ml), drugie danie (mięso np. porcja kurczaka, ryby itp.

Jaka zupa na uroczysty obiad?

Możemy podać np. zupę krem z żółtych, białych lub zielonych warzyw. Warto zawsze mieć je pod ręką. Wystarczy ugotować wodę z dodatkiem kostki rosołowej, dodać składniki z opakowania i gotować nie więcej niż 15 minut.

Jak się robi zupę?

W zimnej wodzie najlepiej rozpuszcza się białko mięsa i sole mineralne, a tym samym, więcej smaku przechodzi do wywaru. Po zagotowaniu wywar gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, pod koniec dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa. Przyprawy dodajemy 6-8 minut przed końcem gotowania.

Ile litrów zupy na 15 osób?

Rosołu 300 ml na osobę, jak małe talerze.

Ile kawałków mięsa na 20 osób?

A porcja miesa na osobe to ok. 150-200g surowego surowca. zostanie, zawsze mozesz zamrozic.

Co na obiad szybko i tanio zupa?

Szybkie zupy na start!

  1. Chłodniki i zupy owocowe. …
  2. Zimowa jarzynowa z grzaneczkami i włoska zupa minestrone. …
  3. Szybki krem z kurek i krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym. …
  4. Chowder z kukurydzą i zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą …
  5. Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku i zupa krem z cukinii.

Jaka zupa zaskoczyć gości?

Jaką zupą zaskoczyć gości

Oryginalne zupy, które z pewnością zaskoczą naszych gości to choćby ciekawa w smaku zupa tajska z mlekiem kokosowym czy prosta w wykonaniu o niewymagających składnikach dostępnych w każdym przeciętnym sklepie afrykańska zupa ziemniaczana z dodatkiem soku z cytryny oraz jej skórką.

Jaka jest najlepsza zupa?

Najbardziej znane polskie zupy to oczywiście rosół, pomidorowa (często zrobiona na bazie rosołu z poprzedniego dnia), ogórkowa, barszcz czerwony i barszcz biały, żurek, zupa grochowa, zupa kapuśniak (z młodej kapusty i kiszonej), kwaśnica. Bardzo popularny jest barszcz ukraiński z buraczkami i fasolą.

Ile rosołu na 14 osób?

Rosołu 300 ml na osobę, jak małe talerze.

Ile soli na 4 litry rosołu?

Dużo łatwiej jest dorzucić dodatkową szczyptę lub dwie niż ratować przesoloną potrawę. Konkretna porcja soli zależy od ilości przyrządzanego rosołu oraz indywidualnych preferencji. Przyjmuje się, że 2 łyżeczki soli na garnek o pojemności 5-6 litrów powinny być wystarczające.

Ile rosołu na 16 osób?

Rosołu 300 ml na osobę, jak małe talerze.

Ile litrów zupy na 10 osób?

3 litry zupy = 10 porcji Zupy dostarczane są w termosach zwrotnych (czas zwrotu do 3 dni) Zupy można zamawiać jako wielokrotność 3 litrów. 2.

Jaka jest najprostsza zupa?

Najłatwiejsze i też najszybsze w przygotowaniu są chłodniki. Trzeba pokroić składniki, dodać do nich maślankę bądź jogurt naturalny i zupa prawie już gotowa. Wystarczy tylko wstawić ją do lodówki.

Jaka zupa na 18 urodziny?

Dobrze na imprezach w karnawale sprawdzają się tradycyjne zupy podawane o północy, takie jak flaczki czy barszcz czerwony z krokietami, pasztecikami lub bułeczkami grzybowymi. Te potrawy mają swój nieprzemijający urok, którego nie jest w stanie im odebrać upływ czasu.

Jaka jest dobra zupa?

Najbardziej znane polskie zupy to oczywiście rosół, pomidorowa (często zrobiona na bazie rosołu z poprzedniego dnia), ogórkowa, barszcz czerwony i barszcz biały, żurek, zupa grochowa, zupa kapuśniak (z młodej kapusty i kiszonej), kwaśnica. Bardzo popularny jest barszcz ukraiński z buraczkami i fasolą.

Ile makaronu na 20 osób?

Gdy makaron ma być daniem głównym, na przykład jako pasta, przyjmuje się 100–120 g na osobę. Gdy będzie jedynym daniem, tę porcję trzeba zwiększyć nawet do około 170 g. Do zupy wystarczy 50-60 g.

Ile litrów rosołu na 15 osób?

Rosołu 300 ml na osobę, jak małe talerze. Mięska po 200 g. Ciasta – dwa/trzy, plus jakies babeczki czy ciasteczka, jak będzie tort.

Ile mięsa na 15 litrów rosołu?

Korpus z kurczaka i udka dokładnie myjemy i wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą. Proporcje wody do ilości mięsa to około 1 kg mięsa z kośćmi na 1,5 litra wody.

Ile soli na 2 litry zupy?

Konkretna porcja soli zależy od ilości przyrządzanego rosołu oraz indywidualnych preferencji. Przyjmuje się, że 2 łyżeczki soli na garnek o pojemności 5-6 litrów powinny być wystarczające.

Ile litrow rosołu na 15 osób?

Rosołu 300 ml na osobę, jak małe talerze. Mięska po 200 g. Ciasta – dwa/trzy, plus jakies babeczki czy ciasteczka, jak będzie tort.

Jaka jest najszybsza zupa?

Najłatwiejsze i też najszybsze w przygotowaniu są chłodniki. Trzeba pokroić składniki, dodać do nich maślankę bądź jogurt naturalny i zupa prawie już gotowa. Wystarczy tylko wstawić ją do lodówki.

Co przygotowac na 18 stkę?

Mogą to być mini kanapki z łososiem lub wędliną i kolorowymi warzywami, koreczki, kawałki tarty lub babeczki przyrządzone wytrawnie, mini roladki z tortilli, faszerowane bułeczki drożdżowe lub warzywa, a także tradycyjna sałatka warzywna czy też jajka w majonezie z zielonym groszkiem.

Ile makaronu na 15 osób?

Gdy makaron ma być daniem głównym, na przykład jako pasta, przyjmuje się 100–120 g na osobę. Gdy będzie jedynym daniem, tę porcję trzeba zwiększyć nawet do około 170 g. Do zupy wystarczy 50-60 g.

Kiedy wrzucić makaron do zupy?

Makaron do zupy dodajemy kilkanaście minut przed podaniem potrawy. Surowy należy przepłukać zimą wodą i odcedzić. Makaron typu spaghetti przed włożeniem do garnka najlepiej jest połamać. Na każdej paczce produktu napisany jest czas, którego powinniśmy przestrzegać.

Co zrobić żeby rosół był smaczny?

Moim zdaniem warto dodać do rosołu kilka ziarenek ziela angielskiego i ze 2 listki laurowe. Ze świeżych ziół dokładam gałązkę świeżego lubczyku, selera i kilka gałązek zielonej pietruszki. Można do rosołu dodać także przekrojony na pół ząbek czosnku lub cebulę.